Klimaatverandering zorgt voor hoger alcoholpercentage in wijn

21 oktober 2021 Redactie BeverageNL Pixabay
Foto: Pixabay

Wijnboeren hebben last van klimaatverandering. Denk bijvoorbeeld aan hittegolven, overstromingen, en bosbranden. Nu blijkt dat de klimaatproblematiek ook effect heeft op de wijn. Het alcoholpercentage neemt toe. Dat meldt NRC.

De hogere temperaturen hebben effect op de druiven. Dit heeft als voordeel dat er in Noordelijkere gebieden zoals in Nederland meer wijnbouw mogelijk is en andere druivenrassen kunnen groeien. Anderzijds zorgt het voor ‘problemen’ in de klassieke zuidelijke wijnregio’s. Door de stijgende temperaturen en de droogte ontwikkelen druiven meer suikers die tijdens de fermentatie worden omgezet in alcohol. Dit zorgt voor zware, geconcentreerde wijnen met hoge alcoholpercentages.

Bordeaux

Een van de regio's die met dit probleem kampt is de Bordeaux. Kees van Leeuwen, Nederlandse professor viticultuur, verbonden aan Bordeaux Sciences Agro, de landbouwuniversiteit van Bordeaux, vertelt in NRC dat twintig jaar geleden het percentage op 12,5 procent lag. “Nu is 15 procent geen uitzondering”.

Wijnboeren kiezen voor een druif die goed past in de regio. Hierbij wordt onder andere gekeken naar bodem en klimaat. Als er in de omstandigheden iets verandert, verdwijnt volgens Van Leeuwen de balans. “In Bordeaux zien we bijvoorbeeld dat een vroegrijpe druif als merlot tegenwoordig te vroeg te veel suikers aanmaakt.”

Onderzoekswijngaard

Samen met het CIVB, de overkoepelende organisatie van wijnboeren, zoekt Van Leeuwen naar alternatieve druiven, die wel goed in de regio kunnen groeien. Dit gebeurt op een onderzoekswijngaard, waar ze experimenteren met 52 alternatieve druivenrassen. Er hoeft overigens geen alternatief gevonden te worden voor alle druiven die in de Bordeaux groeien. Zo doet bijvoorbeeld de cabernet sauvignon het heel goed. 

Bron: NRC

Altijd op de hoogte blijven?