Ilja en Klaas Gort lanceren nieuwe wijn Bourdogne

17 november 2022 Redactie BeverageNL

Château Gort & Gort brengt Bourdogne op de markt. Deze nieuwe wijn maakten Ilja en Klaas Gort in de Bordeaux van wijnplanten uit de Bourgogne. Een verboden wijn, volgens de twee, want officieel mag in de Bordeaux de bourgognedruif niet worden geplant.

Een paar eeuwen geleden bepaalde de ‘Confrérie des Viticulteurs de Bordeaux’ dat wijnmakers de bourgognedruif Pinot noir niet in de Bordeauxstreek mogen planten. Toch trokken Klaas en Ilja in 2016 naar Gevrey-Chambertin waar ze de auto volladen met jonge Pinot noir-planten. “Aan de achterkant van ons château, buiten het zicht van de inspecteurs, hebben we illegaal een kleine Pinot noir- wijngaard aangelegd”, vertelt Ija.

Pinot noir

De druiven hebben zich goed aangepast aan het Bordeaux supérieur-terroir en het semi-Provençaalse klimaat. Na vier jaar gaven ze de eerste rijpe druiventrosjes, die nog niet geschikt waren om wijn van te maken. Maar het jaar erop kon dit wel. Het resultaat is de Bourdogne. “Dat jaar hebben we, onder leiding van onze female winemaker Shipley, van onze eerste Pinot noir-oogst een volledig originele en atypische wijn gemaakt”, aldus Ilja.

Bourdogne

De naam is een samentrekking van Bordeaux en Bourgogne. Ilja: “Shipley heeft haar opleiding gedaan in de Bourgogne en is een gepassioneerd Pinot noir-expert. De druiven zijn met de hand geplukt, gevinifieerd in Bordeaux cuves en heeft daarna 9 maanden gerijpt op Bordeaux Grand cru barriques van nieuw Frans eikenhout.” In eerste instantie maakten Ilja en Klaas de wijn alleen voor eigen gebruik en om weg te geven aan vrienden. Maar vanwege de “overweldigende reacties” besloten de twee om  Bourdogne toch op de markt te brengen.

Altijd op de hoogte blijven?