Herintroductie drankmerk Rynbende

21 maart 2023 Redactie BeverageNL

Tijdens het Jenever Festival keert het eeuwenoude drankmerk Rynbende terug. Op zaterdag 25 maart neemt Cor Lamers, de burgemeester van Schiedam, de eerste fles met oude jenever in ontvangst.

Met de lancering van de Vintage Genever The Mayor of Exploration komt het oude merk Rynbende na een afwezigheid van bijna 40 jaar weer terug op de markt. De overhandiging van de eerste fles aan de Schiedamse burgervader vormt het startsein voor Rynbende Spirits B.V. onder leiding van Sjaak Pappe en Erik Post. 

Lange geschiedenis Rynbende

“Het merk Rynbende behoort tot de grote vooroorlogse drankmerken die diepgeworteld zijn in Schiedam”, vertelt Erik Post. Simon Rynbende richtte het merk in 1793 op en het heeft een lange geschiedenis. “Zo zijn zij de bedenkers van onder andere de welbekende ‘KLM-huisjes’, unieke flesontwerpen (populaire verzamelaarsobjecten) en een maandblad (waar schrijvers als Simon Carmiggelt aan mee werkten.” In de jaren 80 van de vorige eeuw verdween het merk van de markt.

Kleinzoon Sjaak

Sjaak Pappe is de kleinzoon Job Kramer Freher, de bedrijfsleider van Simon Rynbende. Hij startte in 1911 als bijna 15-jarige manusje-van-alles bij de distilleerderij en werkte zich via jeneverstoker en meesterknecht op tot bedrijfsleider, een functie die hij van 1940 tot aan zijn pensioen in 1963 vervulde. Sjaak bracht zijn jeugd door in en om de distilleerderij. Opa en kleinzoon deelden de wens om ooit eens zelfstandig dranken uit te brengen. Met het erven van het Rynbende-recepten boekje van opa Job startte voor Pappe een twaalfjarige reis, waaronder het merk in eigen handen krijgen, om deze droom waar te maken en het erfgoed nieuw leven in te blazen.

Oude jenever

De Vintage Genever is gebaseerd op één van de recepten uit het oude receptenboekje en is een eerbetoon aan Simon die naast brander, succesvol zakenman, kantonrechter, burgemeester van Schiedam en zeevaarder was. Vandaar de naam ‘The Mayor of Exploration. Rynbende Spirits gaat wel een andere koers varen dan het oude Rynbende. Achter de schermen is Pappe druk bezig met het uitwerken van zijn ‘Rynbende Community’ waar diverse activiteiten en producten in de nabije toekomst het licht gaan zien.

Geen nieuws meer missen van BeverageNL? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke twee weken het laatste nieuws in je mail.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?