Vinologenopleiding met Hbo certificaat

17 juni 2024 Wineflight
Wijnopleidingsinstituut Wineflight heeft als eerste Nederlandse aanbieder van een vinologenopleiding de accreditatie op Hbo-niveau verkregen. Deze accreditatie wordt toegekend door SNRO, een onafhankelijk instituut voor kwaliteitsborging van beroepsopleidingen in het particulier onderwijs.

Opleidingsinstituut Wineflight, opgericht in 2022, geeft workshops, cursussen en opleidingen op SVH 2, SVH 3 en SVH 4 niveau. Vanaf komend najaar biedt Wineflight twee aparte modules op Hbo-niveau die afzonderlijk van elkaar kunnen worden gevolgd. Tijdens de lessen wordt wijn geproefd met behulp van nieuw ontwikkelde proefformulieren waarbij ook glaskeuze een rol speelt. De gehele vinologenopleiding duurt in totaal twintig cursusdagen en wordt afgesloten met drie examens. 

Voor de examinering werkt Wineflight samen met Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH), een onafhankelijk  kennisinstituut en exameninstelling, die ook een online leerplatform voor Wineflight ontwikkelde. De lessen worden gegeven door een nauwkeurige selectie van wijndocenten, waaronder Frank Smulders MW: “De nieuwe Wineflight vinologen-opleiding voegt door zijn originele opzet echt iets toe aan de bestaande wijnopleidingen in Nederland. De HBO status garandeert bovendien de professionele waarde van de cursus.”

Eerste module

Wineflight start in januari 2025 met de eerste module in Rotterdam. De opleiding is voor mensen die al werkzaam zijn in de wijnwereld of geïnteresseerde liefhebbers met voldoende basiskennis, maar ook voor afgestudeerde hotelschoolstudenten die een carrière in de wijnindustrie ambiëren.  

“We zijn heel trots op deze HBO accreditatie en de samenwerking met de SVH. Met deze nieuwe opleiding hopen we een impuls te geven aan gekwalificeerd personeel in de horeca en retail, en in te spelen op de behoefte aan gecertificeerde kwaliteitsopleidingen met een herkenbaar label”. Aldus oprichters Simone van den Berg en Francie Peters. “Als nieuwe speler vinden wij het belangrijk dat onze studenten zo de waarborg krijgen dat onze educatie voldoet aan alle kwaliteitsnormen”. 

Meer informatie over de opleiding is te vinden op de website van Wineflight.

Altijd op de hoogte blijven?