Gebroeders Kramers lanceert Zwart Nazareth Korenwijn

4 februari 2021

De Schiedamse distilleerderij Gebroeders Kramers brengt een tweede variant van Zwart Nazareth Korenwijn op de markt. Dit is een zuiver distillaat met 51% moutwijn dat ambachtelijk gestookt wordt volgens de familietradities van Gebroeders Kramers.

De negende generatie richtte nog geen half jaar geleden het bijna 250 jaar oude familiebedrijf Gebroeders Kramer opnieuw op. Onder de naam Zwart Nazareth lanceerden de broers Peter en Jeroen een zuivere Oude Graanjenever naar geheim familierecept. Nu komen de broers met een tweede variant Zwart Nazareth Korenwijn. "De smaak van korenwijn wordt vaak vergeleken met een goede malt whisky, en deze nieuwe variant van Zwart Nazareth Korenwijn doet daar niet voor onder. Het is een puur product waarin de smaak van granen en eikenhout perfect in balans is", aldus het persbericht.

Zwartstenen kruik

Zwart Nazareth Korenwijn (38% Alc) zit net als de Oude Graanjenever (40% Alc) in een zwartstenen kruik van 70 cl. Naast de merknaam is de kruik te herkennen aan het opvallende patroon van ringen. Dit onderdeel van het design is gebaseerd op de zogenaamde ‘palster’, waarmee in vroeger tijden de metersdiepe grondvaten in de stokerijen werden schoongemaakt door de brandersknechten. Een klus die altijd in duo’s werd ondernomen vanwege het risico dat arbeiders beneveld raakten door de in de vaten achtergebleven alcoholdamp. Het is een van de verwijzingen naar het Schiedamse verleden van Distilleerderij Gebroeders Kramers.

Gebroeders Kramers, distillateurs anno 1776

De naam Zwart Nazareth refereert aan de bijnaam van Schiedam, die is ontstond in de 19e eeuw toen het roet van de branderijen en glasfabrieken de stad zwart kleurde. In die tijd produceerden de Schiedamse distilleerderijen jaarlijks meer dan een miljoen flessen jenever, die over de hele wereld werden geëxporteerd. Zwart Nazareth is een eerbetoon aan die gloriedagen van de Schiedamse jenever.

In 1776 richtten Casper en Coenraad Kramers Distilleerderij Gebr. Kramers op. Naast de productie van oude jenever was de familie actief in de koperslagerij en handel van koffie, tabak en sigaren. In 1972 stopt Gebr. Kramers tijdelijk. De recepturen blijven veilig bewaard voor de volgende generatie. Peter en Jeroen Kramers hebben begin 2020 Gebroeders Kramers heropgericht.

Altijd op de hoogte blijven?