FrieslandCampina en Hochwald werken samen voor efficiëntere melkcollectie

19 oktober 2023 Redactie Food FrieslandCampina
Hochwald en FrieslandCampina hebben een meerjarige overeenkomst gesloten waarbij de twee ledenmelk uitwisselen om de afstand van de melkveebedrijven naar de verwerkingslocaties te verkorten. Op deze wijze willen de zuivelondernemingen kosten besparen en minder CO2-uitstoten.

FrieslandCampina transporteert vanaf november 2023 de melk van een deel van de Duitse leden-melkveehouders met eigen transport naar productielocaties van Hochwald in Duitsland. Hochwald brengt op zijn beurt eenzelfde hoeveelheid melk van eigen leden-melkveebedrijven uit het grensgebied met Nederland naar de productielocatie van FrieslandCampina in het Nederlandse Veghel.

Kostenbesparing en minder CO2-uitstoot

Door de ledenmelk uit te wisselen vindt er volgens de twee zuivelondernemingen een aanzienlijke kostenbesparing plaats vanwege de sterk verkorte afstanden tussen melkveebedrijven en de productielocaties. Ook moet het leiden tot een reductie van de CO2-uitstoot. De twee coöperaties spreken van een impact van meer dan 1.000 ton CO2 op jaarbasis.

De meerjarige overeenkomst tussen FrieslandCampina en Hochwald is gericht op lange termijn voordelen voor beide ondernemingen. Voor de leden-melkveehouders maakt deze uitruil geen verschil. De melk wordt opgehaald en betaald door de eigen zuivelcoöperatie.

“Samenwerking tussen twee coöperatieve ondernemingen op basis van gelijkwaardigheid creëert meerwaarde voor de leden - zowel voor die van FrieslandCampina als voor die van Hochwald”, zegt Detlef Latka, CEO Hochwald Foods. “Dit is voor mij een goed voorbeeld van hoe coöperaties gezamenlijk synergiepotentieel kunnen benutten terwijl ze ook met elkaar concurreren.”

Edwin van Doorne, Director Strategy Global Supply Chain bij FrieslandCampina sluit zich hierbij aan: “Door de uitwisseling van ledenmelk met Hochwald in Duitsland kunnen we onze melk efficiënter transporteren. Daarmee laten FrieslandCampina en Hochwald zien dat duurzaamheid en kostenbesparing hand in hand kunnen gaan.”

Dit artikel verscheen eerder op: Evmi

Altijd op de hoogte blijven?