Eerste Nederlandse bier in innovatieve zwarte glasverpakking van O-I gelanceerd

4 juni 2015

Unieke samenwerking tussen O-I, Libbey en Bier Atelier Vijfheerenlanden voor jubileumbier 250 jaar Leerdam

Donderdag 4 juni 2015 — Leerdam – Vandaag wordt het eerste bier in de innovatieve zwarte glasverpakking van O-I op de Nederlandse markt gelanceerd. Het bier ‘Ouwe Hut’ is een Leerdams project ter gelegenheid van Leerdam’s 250-jarig bestaan als glasstad. Owens-Illinois, de grootste glasverpakkingsproducent ter wereld, leverde de unieke zwarte fles. Bier Atelier Vijfheerenlanden brouwde het bier volgens een eeuwenoud recept en Libbey, een van ’s werelds grootste producenten van tafelglas, produceerde het bijbehorende bierglas dat de unieke eigenschappen van dit biertje in de verf zet.

Bier-Atelier-Vijfheerenlanden  

Het 250-jarig bestaan van de fabriek in Leerdam wilden we vieren met een uniek product en een ware primeur voor de Nederlandse markt. Het zwarte glas toont perfect onze innovatieve capaciteiten op het gebied van merkonderscheidende en duurzame glasverpakkingen. Deze recentste innovatie van O-I biedt bovendien een superieure bescherming tegen licht en UV-stralen”, vertelt Gerard Pille, Sales en Distribution Director Benelux bij O-I.

Ouwe-Hut-205x300 Bier Atelier Vijfheerenlanden uit Leerdam brouwde het bier volgens een 18-eeuws recept. Het resultaat is een bovengistend, licht troebel, verfrissend bier met de smaak van weleer en zo’n 4,8{8b34f2cb388f4a6bdef1e68927f89cac46b36916b7bb128f8b00aa275ec144c8} alcohol. Het bier werd destijds gedronken door glasmakers en de bevolking van de regio Leerdam omdat zij van drinkwater ziek werden. “We hebben het bier ‘Ouwe Hut’ genoemd,” zegt Goof van Ameijde, brouwmeester van het Bier Atelier. “Het verwijst naar de vroegere bijnaam van de glasfabriek, de GlasHütte ofwel glashut.

“Bij lekker bier hoort ook een mooi en aangepast glas. Het juiste glas draagt namelijk bij tot de hele smaakbeleving”, vult Antoine Jordans, Vice President en General Manager EMEA bij Libbey, aan. “Ook in tafelglas is innovatie belangrijk. Wij blijven investeren in onze productiecapaciteiten en productaanbod om te beantwoorden aan vragen uit de markt en van de consumenten.” Voor Ouwe Hut kozen we voor een champagneglas, dat het feestelijke karakter van dit jubileum benadrukt, maar bovenal de schuimende aard van dit bier bewaart.

Ouwe Hut is het eerste Nederlandse bier dat wordt verkocht in zwarte flesjes van 33cl. Het jubileumpakket is verkrijgbaar bij enkele lokale slijters en bestaat uit twee flesjes bier, twee bierglazen en bierviltjes. Men kan het jubileumbier ook drinken bij een aantal Leerdamse en regionale restaurants.

Leerdam: glasfabriek van de toekomst

De Leerdamse glasfabriek van O-I, die zich in het hart van de Europese bierindustrie bevindt, produceert jaarlijks meer dan 1,3 miljard bierflessen bestemd voor zowel de de Benelux als voor de internationale markt. Dankzij de investering van 21 miljoen euro in 2013 is de fabriek een van de modernste glasfabrieken in Europa. Met de investering eind 2014 van 1,7 miljoen euro in de productie van zwart glas wordt dat opnieuw onderstreept.

Consumenten ervaren een drankverpakking in zwart glas als onderscheidend, mysterieus en premium. “Het ambiëren van een betere, bewustere levensstijl en een consumptiepatroon dat kwaliteit boven kwantiteit verkiest, zijn de drijvende krachten achter de heersende ‘premiumisation’-trend. Zwart glas biedt een premiumoplossing voor de blijvende vraag naar onderscheidende verpakkingen”, aldus Robert Brouwer, Specialty Business Leader bij O-I Europe.

Altijd op de hoogte blijven?