E-tong ontdekt bedorven wijn eerder

3 juni 2024 Redactie Food pexels
Een elektronische tong die proeft dat wijn bedorven is nog voordat mensen dat kunnen proeven. Onderzoekers van de Washington State University slaagden erin de e-tong te ontwikkelen, die tot wel een maand eerder dan mensen kan proeven dat witte wijn bedorven is.

Om bedorven wijn of wijnfouten te ontdekken, maken vinologen op dit moment gebruik van methoden als het ruiken aan wijn of het kweken van micro-organismen uit wijn in een petrischaal. Maar een door onderzoekers van Washington State University ontwikkelde elektronische tong blijkt veel sneller in het detecteren van bedorven wijn. De e-tong bestaat uit elektronische sondes die ondergedompeld worden in een vloeistof, en de aanwezige stoffen kunnen analyseren.

Studie

In een wetenschappelijke studie besmetten onderzoekers opzettelijk witte wijn met vier microben, waardoor de wijn bedierf, met  aroma’s van nagellakremover, geranium en muffe geuren tot gevolg. Tegelijkertijd werd een sensorisch panel van dertien vrijwilligers getraind op het herkennen van wijnaroma's, waaronder aroma’s die het bederf van wijn kenmerken. Vervolgens beoordeelde het panel aroma’s van besmette en niet-besmette wijnen die zeven tot 42 dagen waren bewaard - en de e-tong kreeg dezelfde opdracht.

De e-tong detecteerde de verontreiniging van de wijnen na een week, het sensorische panel ontdekte de verontreiniging pas een maand later. De bevindingen van het onderzoek zijn gepubliceerd in het Journal of Food Science.

Vervolg

Volgens de onderzoekers zou de e-tong wijnmakers kunnen helpen bij het verbeteren van traditionele methoden voor signaleren van wijnfouten en ze daarmee in staat kunnen stellen om problemen eerder op te sporen en te verhelpen. De e-tong is vrij nieuw en werd eerder alleen getest bij rode wijn. Om daarop voort te bouwen besloten de onderzoekers de e-tong bij witte wijn te testen. De onderzoekers zijn bezig de elektronische tong verder te ontwikkelen. 

Bron: yumda

Altijd op de hoogte blijven?