Dranken in de media | week 2 - 2024

12 januari 2024 Unsplash
Overname wijnimporteur Magnus door Cinoco,  Ierse brouwer Denis Dempsey blaast nieuw leven in de oude drank mede en de suikertaks zorgt voor verontwaardiging. Wat lazen we afgelopen week over de branche? Een greep uit de media. 

Wijn

De grootste zelfstandige wijnimporteur Cinoco neemt de Antwerpse wijnimporteur Magnus over, meldt De Standaard. "Zo komt een eind aan veertig jaar wijngeschiedenis van de Antwerpse familie Magnus."

De laatste winkel van wijnondernemer Derrick Neleman sloot op de valreep van 2023 zijn deuren. In één jaar tijd sloten zijn winkels in Amsterdam, Utrecht en Zutphen, naar eigen zeggen omdat ze werden ingehaald door de tijd: steeds meer supermarkten verkopen Neleman Wijnen waardoor de winkels verlies draaiden. Neleman kan zich nu beter focussen op online, het wijnhuis in Spanje en de groothandelfunctie, schrijft De Ondernemer

“Een levensbedreigende ziekte was de druppel die wijnschrijver Esmee Langereis (49) deed overlopen, naar het kamp van weinig tot geen alcohol", meldt Parool. "Want daar gebeuren heel veel spannende dingen, van speciaalbieren tot kefirblends.”

Sterk

Ierse brouwer Denis Dempsey blaast nieuw leven in ’s werelds oudste, alcoholische drank. Honing, water, gist en veel geduld: dat is de basis voor mead of mede. Het drankje bestaat al duizenden jaren maar heeft sinds enkele jaren een heropleving in Ierland. Dempsey vertelt NOS over de geschiedenis en status van de drank.

Frisdrank

Supermarkten berekenen sinds 1 januari de ingevoerde frisdranktaks vrijwel volledig door aan hun klanten. Onder deze frisdranktaks vallen frisdranken en vruchtensappen, maar ook haverdrank. En dat terwijl koemelk en chocolademelk zijn uitgezonderd van de taks, schrijft Business Insider Nederland

Ook in De Limburger aandacht voor de suikertaks op frisdrank. De sinds 1 januari ingevoerde belasting jaagt de Limburgse klant nog vaker de grens over voor belastingvrije frisdrank. 

Altijd op de hoogte blijven?