Distilleerderij Van Kleef sponsort Nationale Haring Smaaktest

31 maart 2023 Redactie Vismagazine Redactie BeverageNL

In Oegstgeest vindt dit jaar op 4 juli in Oegstgeest de Smitsloo Groep Nationale Haring Smaaktest plaats. Dit jaar sponsort de Haagse distilleerderij Van Kleef dit event en presenteert voor het eerst hun korenwijn in een blauwe kruik.

Jaarlijks verzamelen prominente proevers zich bij restaurant Villa Beukenhof in Oegstgeest om te bepalen welke haring de lekkerste van Nederland is. Prominente Nederlandse haringliefhebbers uit de sport, politiek, cultuur media en bedrijfsleven proeven blind de haring van de deelnemende vis leveranciers. De smaaktest staat onder toezicht van De Clercq Advocaten en Notariaat, waarmee de test volgens de organisatie volstrekt betrouwbaar is. Vorig jaar won Kees Hartevelt deze test.

Nationale Haring Smaaktest

De smaaktestorganisatie nomineert 80 à 100 potentiële winnaars. Deze bepalen zelf of zij hun product goed genoeg vinden voor deelname. Deelname aan de smaaktest betekent een topproduct leveren. “Daarom heb ik ook Van Kleef benaderd”, vertelt organisator Bob Goulooze. “Dit Haagse bedrijf heeft de lekkerste korenwijn van Nederland. Want bij de lekkerste haring van Nederland, hoort ook de beste korenwijn.”

Blauwe kruik Van Kleef

Bij de Nationale Haring Smaaktest zit de korenwijn van Van Kleef voor het eerst in een blauwe kruik. Normaliter zijn kruiken bruin, maar Van Kleef bottelt korenwijn nu in blauwe kruiken, die het bedrijf importeert uit Duitsland. Directeur Fleur Kruyt houdt echter een slag om de arm. “Wij hebben eind vorig jaar nog blauwe kruiken besteld en deze zijn ook geleverd. Maar deze week kreeg ik het bericht dat de Duitse kruiken fabriek gesloten is vanwege de hoge gasprijs.”

Zo’n kruik van blauwe klei moet lang in de gasgestookte oven. Het bedrijf dat al sinds 1800 aardewerk produceert, kan zelfs bij een verdrievoudiging van de kruikenprijs niet winstgevend zijn en heeft nu (tijdelijk) de deuren gesloten. “Maar bij de Haring Smaaktest zullen er blauwe korenwijn kruiken van Van Kleef zijn”, benadrukt Fleur Kruyt.

 

Dit artikel verscheen eerder op: Vismagazine

Altijd op de hoogte blijven?