De Week van Ons Eten wil de Nederlandse consument een beetje bewuster maken van de waarde van ons eten. “Achter ons voedsel staat een hele wereld van mensen die er dagelijks mee bezig zijn. Door bewust te zijn van wat je eet, kun je keuzes maken die voor jou belangrijk zijn. Bij ‘eten’ denk je aan gezondheid, duurzaamheid en gezelligheid maar het vertegenwoordigt ook een belangrijke economische waarde. Al deze thema's komen aan bod tijdens De Week van Ons Eten”, aldus de organisatie.
Tijdens de De Week van Ons Eten, van 5 tot en met 12 oktober, organiseren voedselproducenten activiteiten door het hele hand. Dit jaar vindt de opening plaats op 3 en 4 oktober in Bolsward. Het programma bevat onder andere de Nationale Food Quiz, de Nationale Groente- & Fruit Dag, de provinciale Waarde-Ringen en de afsluitende Ontmoet De Boer Dag op zaterdag 12 oktober. Er zijn open dagen, lezingen, workshops, recepten worden gedeeld en kinderen leren dat tomaten aan een plant groeien en melk van de koe komt.
Voedseleducatie
Tijdens de week is er aandacht voor voedseleducatie. Verschillende partijen in Nederland werken daarbij samen: van Jong Leren Eten, tot JOGG (gezonde jeugd, gezonde toekomst), Smaaklessen, Boer in de Klas, Boerderij Educatie Nederland en EU Schoolfruit. Op dinsdag in De Week van Ons Eten start het landelijke Burgemeestersontbijt, dit jaar in 270 verschillende gemeenten, waarbij een burgemeester met een schoolklas ontbijt.
Groente & Fruit Dag
Op donderdag is het Nationale Groente & Fruit Dag, geïnitieerd door GroentenFruit Huis. In het programma zit onder meer een tiktok-challenge en een landelijk congres, Just Eat It. Ook worden in het hele land diners georganiseerd waarbij de verbinding tussen boer en burger centraal staat. Het ministerie van LVVN is een van de organisatoren. De week wordt afgelosten met Ontmoet de Boer Dag op zaterdag 12 oktober waarbij mensen boeren en telers in de omgeving kunnen bezoeken om het gesprek aan te gaan en lokale producten te kopen.
De Week van Ons Eten is een initiatief van de Topsectoren Agri & Food, Tuinbouw & Uitgangsmaterialen en Life Sciences & Health en partners uit overheden, onderwijs en bedrijfsleven.
Bron: persbericht De Week van Ons Eten