Dalende verkoop wijnen uit de Bordeaux

29 juli 2019
Foto: Pixabay

De wijnboeren in de Bordeaux maken zich zorgen. De verkoop van de wijn daalt sterk, de wijnkelders liggen vol en de nieuwe oogst komt er aan. De oorzaak? Die zoeken de wijnmakers in het slechte imago van de Bordeauxwijn. 

Bernard Farges, de voorzitter van de CIVB, de branchevereniging van de wijnmakers, zegt in het wijnblad La Revue de Vin de France dat het imago van de wijn uit de Bordeaux niet goed is. Dit komt door de pesticiden die de boeren gebruiken en de hoge prijzen, hoewel dat niet voor alle wijnen geldt. Daarnaast zijn er op de markt wijnen van mindere kwaliteit met een vriendelijke prijs die het imago van de goede wijnen schaden. De vertrekkende voorzitter Allan Sichel ziet ook dat de consument is veranderd. De Franse wijndrinker geeft de voorkeur aan rosé, wit en crémant. En deze trend is ook elders zichtbaar.

De wijnmakers uit de Bordeaux willen de wijnverkoop gaan stimuleren met kortingsbonnen en een wijntoer door de streek. Dit moet gebeuren op 24 en 25 januari, de dagen waarop de beschermheilige van de wijnmakers Sint Vincent wordt geëerd. 

In Nederland

Volgens wijnkenners worden in Nederland de wijnen uit de Bordeaux nog wel verkocht, maar niet van alle chateaus. Dat meldt het AD. Wijnhandelaar David van Steenderen van restaurant Vineum in Rotterdam vertelt dat het topsegment nog steeds verkoopt, maar dat met name de mindere wijnen veel concurrentie hebben van de goedkopere wijnen uit Italië en Spanje. 

Andere oorzaken die hij noemt zijn de voorkeur voor witte wijn, het opkopen van partijen door China en India en de hoge prijzen. Of de aangekondigde maatregelen van de wijnboeren gaan helpen weet hij niet. "Misschien hebben de wijnmakers toch iets te lang stilgezeten", zegt hij in het AD. "De verkoop verloopt al eeuwenlang via zogenoemde negociants. Het voordeel voor de wijnboeren is dat ze verzekerd zijn van afname omdat de wijn al lang tevoren wordt geproefd door experts en als de kwaliteit veelbelovend lijkt, wordt een goede prijs vastgesteld en verloopt de verkoop vlot. Maar ik sprak een wijnboer die toch zijn vraagtekens zet bij dit systeem, ook omdat de negociants zo'n 15 tot 17 procent van de verkoopprijs opstrijken."

 

 

Altijd op de hoogte blijven?