Sucafina, een zogeheten 'Farm to Roaster' koffiebedrijf, kondigt de bouw aan van de eerste volledig elektrische koffiebrandlijn op industriële schaal. Dit baanbrekende initiatief, ondernomen in samenwerking met Beyers Koffie, een dochteronderneming van Sucafina, in samenwerking met CEE, een Belgisch cleantechbedrijf, is een belangrijke stap richting een duurzamere en milieubewustere koffie-industrie.

"Ik ben ervan overtuigd dat we onze rol moeten spelen om de koffie-industrie ten goede te veranderen", zegt Nicolas A. Tamari, CEO van Sucafina. "Om de samenleving als geheel aan te moedigen om verantwoordelijkere keuzes te maken, moeten bedrijven het voortouw nemen. Samen kunnen we kansen creëren om levens te verbeteren en de overgang naar een ’net zero’ toekomst te versnellen."

 
 

Het hart van dit project ligt in de technologie van CEE. Deze maakt gebruik van elektriciteit die wordt gevoed door groene energie en elimineert zo de noodzaak om fossiele brandstoffen te gebruiken. Daardoor is er geen CO2-uitstoot door verbranding van brandstof. Bovendien biedt deze technologie een indrukwekkend energie-efficiëntieniveau. Er wordt ongeveer 2,5 keer minder energie gebruikt dan bij het roosterproces nu; de nieuwe technologie overtreft daarmee ook het efficiëntieniveau van waterstofalternatieven.

"We staan aan de vooravond van een revolutie in de schone industrie", merkte Koen Bosmans, CEO van CEE, op. “Ons gemeenschappelijke doel is om deze baanbrekende ‘net zero’-technologie op industriële schaal in de hele koffiesector te implementeren. Bovendien passen we deze technologie al toe op veel grote bulkvoedselcategorieën, van koffie- tot cacao-, mout- en notenproductie. Het vervangen van technologie op basis van fossiele brandstoffen in deze sectoren is ons belangrijkste doel, en onze technologie maakt dat nu al haalbaar."

De nieuwe technologie draagt niet alleen bij tot meer milieubewustzijn, maar verbetert ook de kwaliteit en veiligheid in de koffiesector. Het baanbrekende brandproces roostert koffiebonen langzaam en met hoge precisie bij lagere temperaturen. Dit is een aanzienlijke afwijking van traditionele roostermethoden en luidt een nieuw tijdperk van koffiebranden in.

"Met Beyers Koffie willen we de duurzaamste private-label-koffiebrander zijn", zei Cory Bush, CEO van Beyers Koffie. "We willen zelfs verder gaan en onze hele industrie inspireren om beter te doen. Daarom zijn we een partnerschap aangegaan met CEE om deze grootschalige zero-emissies roosterlijn te bouwen. Het is een partner die niet alleen onze ambitie deelt, maar ook onze waarden."

Deze samenwerking tussen Sucafina, Beyers Koffie en CEE vormt een cruciaal moment in de koffie-industrie, waarbij innovatieve technologieën omarmd worden om een nieuwe standaard voor duurzaamheid te zetten. Het partnerschap tussen een wereldwijde leider in koffie en een niche-expert toont aan dat verandering mogelijk is en maakt de weg vrij naar een milieubewustere toekomst voor de planeet en de mensen.

Dit artikel verscheen eerder op: AutomationNL

Altijd op de hoogte blijven?