Bekroonde wijnen van Zuid-Afrikaanse Platter’s Wine Guide 2023

28 november 2022 Redactie BeverageNL

De 43e editie van de Zuid-Afrikaanse Platter’s Wine Guide is verschenen. Met de lancering maakt Platter’s by Diners Club Wine Guide ook de lijst van wijnen met vijf sterren en de winnaars van ‘Best Presterende Wijnhuis van het Jaar’, ‘Editors Award Wijnhuis van het Jaar, ‘Beste Nieuwkomer’ en ‘Wijnen van het Jaar’ bekend.

De Zuid-Afrikaanse Platter’s Wine Guide bevat meer dan 900 producenten, wijnhandelaren en merken, waaronder 37 nieuwkomers en meer dan 8.000 lokaal geproduceerde wijnen. Hierin staan de niet alleen de prijzen maar ook ontwikkelingen en trends van het wijnland, wijnbouwstijlen evenals tips voor wijnroutes. 

Vijf sterren

Wijnen die de vijfsterrenclassificatie in Platter's krijgen, ondergaan een streng proces van (blinde) beoordelingen door een team van ervaren deskundigen. Wijnen die worden beoordeeld als "Superlatief, een Zuid-Afrikaanse klassieker" krijgen de hoogste waardering van vijf sterren, gelijk aan 95 punten of meer op de beoordelingsschaal van 100 punten. In de editie van 2023 ontvangen 196 wijnen deze onderscheiding.

De vijfsterrenlijst weerspiegelt de belangrijkste trends die de Zuid-Afrikaanse wijn vandaag de dag vormgeeft, zoals de heropleving en herinterpretatie van traditionele rassen als Cinsault en Semillon en het gebruik van hittebestendige rassen zoals Grenache Noir.

Bekroonde wijnen

Met 28 bekroonde vijf sterren wijnen zet Chenin Blanc zijn prestatie van de afgelopen jaren voort en overtreft niet alleen het aantal rode blends met vijf sterren, maar ook de 21 maximumbeoordelingen van de categorie witte blends.

Geen nieuws meer missen van BeverageNL? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke twee weken het laatste nieuws in je mail.

Inschrijven nieuwsbrief

De klasse Blends (rood en wit) blijft samen echter een krachtpatser van kwaliteit, verantwoordelijk voor een kwart van alle vijf sterrenbeoordelingen. Een andere categorie die voortbouwt op een verbeterde basis is Chardonnay, die drie 95+ beoordelingen toevoegt aan de 19 van vorig jaar. Andere goed presterende wijnen zijn Shiraz/Syrah en Cabernet Sauvignon, met respectievelijk 16 en 12 wijnen.

Wijnen van het Jaar
Onder de met vijf sterren bekroonde wijnen ontvangen de best presterende wijnen binnen elke categorie de felbegeerde onderscheiding ‘Wijnen van het Jaar’. Dit keer zijn er 26 categoriewinnaars uit de 196 vijf sterren wijnen gekomen. Deze lijst is online in te zien.

'Wijnhuis van het Jaar'
De prestigieuze prijs ‘Wijnhuis van het Jaar’ gaat naar het wijnhuis met de meeste vijf sterrenbeoordelingen. Dit jaar sleept Mullineux met acht vijf sterren wijnen de prijs binnen. Dit is alweer de vijfde keer dat de in Swartland gevestigde onderneming de hoogste onderscheiding van Platter’s ontvangt.

‘Editors Award Wijnhuis van het Jaar’
De ‘Editors Award Wijnhuis van het Jaar’ erkent een wijnmaker op basis van zijn/haar prestaties in de huidige editie, die ambassadeur is voor Zuid-Afrikaanse wijnen. Dit jaar gaat de prijs naar Cape Winemakers Guild-lid Duncan Savage en zijn boetiekwijnhuis Savage Wines in Kaapstad. Dit laat zien dat Duncan een pionier is in wat hij doet en zeker een van de belangrijkste wijnmakers van de Kaap is.

Beste nieuwkomer
De prijs voor beste nieuwkomer in de categorie ‘Wijnhuis van het Jaar’, is uitgereikt aan Trade Winds Wine, eigendom van vrienden en jarenlange serieuze wijnliefhebbers Martin Voigt en Richard Wells, met een schitterende vijf sterren Cabernet Sauvignon samengesteld door Colin Frith, een ere-Kaapse Wijnmeester en een van de meest ervaren mannen van het land.

Zuid Afrikaanse wijnen

"Zuid-Afrika blijft indruk maken op wijnliefhebbers en -verzamelaars over de hele wereld met zijn uitstekende kwaliteit, samen met diversiteit, karakter en interesse", zegt Philip van Zyl, directeur en redacteur van Platter’s. "Het feit dat veel topwijnen in onze gids een goede prijs hebben, is een enorm pluspunt voor consumenten in moeilijke economische tijden. Wij zijn verheugd en zeer trots op onze lijst en willen van de gelegenheid gebruik maken om alle producenten te feliciteren met hun geweldige prestatie."

Altijd op de hoogte blijven?