Barbara Verbeek Croatian Wine Ambassador 2023

6 juni 2023 Redactie BeverageNL Unbloom fotografie

Dubravka Plejić Marković, de Kroatische ambassadeur in Nederland benoemde Barbara Verbeek op 31 mei tot Croatian Wine Ambassador 2023. Ze ontving de titel tijdens een professionele wijnproeverij van importeur Croatiangrapes.com.

De titel Croatian Wine Ambassador gaat naar personen die op een bijzondere wijze hebben bijgedragen aan de promotie van Kroatische wijn in Nederland. Volgens het comité van benoeming met als voorzitter Dubravka Plejić Marković en wijnimporteurs Mario Pranić en Diederik Swart, is Barbara Verbeek bij uitstek de persoon om deze eervolle titel te dragen.

Croatian Wine Ambassador

“Verbeek heeft meerdere Kroatische wijngebieden bezocht en heeft in diverse publicaties aandacht besteed aan de diversiteit van dit oeroude wijnland en de unieke autochtone druivenrassen die het land rijk is. Daarnaast heeft zij in haar Wijntheater vele malen een podium geboden aan wijn uit Kroatië tijdens meerdere landelijke horecabeurzen”, aldus het comité. “Ze is een echte duizendpoot in de wijnwereld die de liefde voor wijn mee kreeg van haar vader. In 2001 studeerde zij af als registervinologe en in 2002 als wijn & spijs specialiste aan de Academie voor Gastronomie. Ze is eigenaresse van het Wijntheater, wijncolumniste van de Telegraaf, oprichtster van Stichting Wijnvrouw van het Jaar, ontwerpster van de glazenlijn Expert's Collection en ambassadrice van glasfabriek Royal Leerdam.”

Het is inmiddels de vierde keer dat deze titel toegekend wordt in Nederland. Eerder viel de eer te beurt aan Sabas Joosten (toenmalig hoofdsommelier van De Librije), Kaasexpert Betty Koster en wijnschrijver Hubrecht Duijker.

Reactie Verbeek

“Ik ben zeer vereerd dat ik deze titel mag dragen, reageert Verbeek. “Toen ik vanaf 2015 het programma in het Wijntheater moest vullen heb ik altijd veel aandacht besteed aan Kroatië, een wijnland waar toen nog amper iemand van had gehoord en ik ook niet. Maar met Kroatische wijnen en de mannen van Croatiangrapes.com was het liefde op het eerste gezicht. En dat ik het stokje nu mag overnemen van Hubrecht Duijker doet mij ontzettend goed. Mijn vader is in de jaren '80 vinoloog geworden en toen ik als achtjarig kind in de woonkamer kwam lag daar een boek van Hubrecht op tafel. Ik bladerde daar in en vond het destijds al iets magisch. Het feit dat ik nu dit ambassadeurschap over mag nemen van Hubrecht dat is voor mij de circle of life.”

Kroatische wijn

Mario Pranić en Diederik Swart zijn in 2014 gestart met Croatiangrapes.com, een importbedrijf met volledige focus op wijn uit Kroatië. Het bedrijf is inmiddels uitgegroeid tot de meest toonaangevende specialist op dit gebied. Het assortiment bestaat uit wijnen van unieke autochtone druivenrassen afkomstig van de meest toonaangevende wijnhuizen uit alle belangrijke wijnregio’s van wijnland Kroatië.

Proeverij

Tijdens het event in de ambassade waren dan ook wijnen uit alle belangrijke regio's van oeroud wijnland Kroatië te proeven. Daarnaast vielen er spot on kaaspairings te proeven van voormalig Croatian Wine Ambassador Betty Koster en verzorgde de half-Kroatische Masterchef winnares Sascha de Lint de op de Kroatische keuken geïnspireerde catering.

Ook Ivan Novak, directeur van het Kroatisch Bureau voor Toerisme in de Benelux, was aanwezig. Hij heeft voor Barbara Verbeek een studiereis naar een van de unieke wijngebieden van Kroatië beschikbaar gesteld.

Altijd op de hoogte blijven?