Alcohol op afbetaling

7 november 2022 Redactie BeverageNL https://www.pexels.com/nl-nl/foto/397861/
Beeld: Pexels

Consumenten kunnen bij steeds meer online slijterijen alcohol op afbetaling kopen via apps als Klarna en Roverty. Experts vinden dit gevaarlijk omdat het overmatig drinken aanmoedigt. Ze willen dat de overheid ingrijpt. Dat meldt RTL Nieuws.

Apps als Klarna en Roverty maken het mogelijk om online aankopen pas later te betalen. Bijna alle grote online slijterij werken in Nederland samen met dergelijke apps, waarmee klanten de betaling twee weken tot twee maanden uit kunnen stellen. Volgens experts zorgt dit ervoor dat de grens tussen een aankoop en lening vervaagt. Vooral bij kwetsbare groepen kan dit tot problemen leiden.

Bij de aankoop van alcohol is uitstel van betalen gevaarlijk vinden preventieorganisaties als het Trimbos-instituut en Stichting Alcoholpreventies (STAP). Ze wijzen op de verslavende eigenschappen van alcohol. Uit onderzoek blijkt dat de prijs consumenten weerhoudt om (meer) alcohol te kopen. Met uitstel van betalen verdwijnt dit, de prijs weerhoudt dan niet meer.

Juridisch gezien mogen online slijterijen gebruik maken van deze apps. Maar preventieorganisaties vinden dat dit “lijnrecht tegenover de geest van de alcoholwet staat”. De overheid paste deze wet vorig jaar aan om alcoholmisbruik tegen te gaan. Slijterijen en supermarkten kunnen door de nieuwe wet niet meer stunten met alcoholprijzen. Daarnaast zijn de regels voor webshops aangescherpt en gelden er beperkingen wat betreft alcoholreclames. Wat betreft de preventieorganisaties wordt ook het uitgesteld betalen aan banden gelegd. Ze vinden dat ook online slijterijen hierin hun verantwoordelijkheid moeten nemen.

Bron: RTL Nieuws

Geen nieuws meer missen van BeverageNL? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke twee weken het laatste nieuws in je mail.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?