Afsluiting oogst wijnregio D.O. Rueda
WIJN | Wijnregio D.O. Rueda sluit de oogst van 2024 af met een naar eigen zeggen “kwaliteit die de verwachtingen overtreft.” Dit jaar werd 138.568.850 kilo druiven geoogst. Het overgrote deel bestond uit verdejo.
Het groeiseizoen in de Spaanse wijnregio D.O. Rueda, bekend om wijnen van de Verdejo-druif, werd gekenmerkt door regen en hoge temperaturen. Dit resulteerde volgens de regio in een langzame, evenwichtige rijping van de druiven. In totaal werd er 138.568.850 kilo druiven geoogst, waarvan het overgrote deel bestond uit verdejo.
Jesús Díez de Íscar, technisch directeur van D.O. Rueda: “De most is nu al van uitzonderlijke kwaliteit en we hebben hoge verwachtingen van de wijnen.” De oogst begon in de nacht van 23 augustus met sauvignon blanc, gevolgd door verdejo, die 88% van de oogst uitmaakt. “Rueda staat bekend om zijn nachtelijke oogst, waarbij de druiven in de koele nacht worden geoogst om de kwaliteit optimaal te houden.”
Nieuwe druivenrassen in wijnregio D.O. Rueda
D.O. Rueda voegt per augustus 2024 acht nieuwe druivenrassen toe aan haar portfolio. Carlos Yllera, voorzitter van D.O. Rueda: “Deze ontwikkeling bevordert innovatie, zonder te vergeten wie we zijn en waar we vandaan komen. Onze focus blijft liggen op de productie van witte kwaliteitswijn, met verdejo als middelpunt.”
De nieuwe druivenrassen omvatten zowel witte als rode variëteiten. Bij de witte druiven zijn onder andere grenache blanc, gewürztraminer en godello nieuw. Bij de rode rassen is dat cinderella.
Witte druivenrassen:
Primair: verdejo (native), sauvignon blanc, viura, chardonnay, viognier
Secundair: grenache blanc, gewürztraminer, godello, muscat of alexandria, muscat blanc à petits grains, palomino fino, riesling
Rode druivenrassen:
Primair: tempranillo, cinderella
Secundair: cabernet sauvignon, grenache red, merlot, syrah, bruñal
Het is binnen D.O. Rueda verplicht om ten minste 75 procent van de wijn te maken met primaire druivenrassen, waarbij maximaal 25 procent secundaire druiven mogen worden gebruikt. Deze verandering biedt wijnmakers volgens D.O. Rueda nieuwe mogelijkheden om unieke wijnen te creëren, zonder de sterke tradities van de regio uit het oog te verliezen.
Bron: D.O. Rueda
Geen nieuws missen van BeverageNL? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks het laatste nieuws in uw mailbox.