2022 recordjaar voor Belgische wijnboeren

23 maart 2023 Redactie BeverageNL
Foto: Pixabay

2022 was een goed jaar voor de Belgische wijboeren. Onze zuiderburen produceerden voor het eerst meer dan drie miljoen liter wijn. Dat blijkt uit cijfers van FOD Economie, aldus vzw Belgische Wijnbouwers.

Het record komt niet helemaal als een verrassing. Veel Belgische wijnboeren waren al erg tevreden over de oogst van zomer 2022. De weersomstandigheden waren dan ook nagenoeg ideaal, al zorgde de droogte hier en daar wel nog voor problemen. Dat bewijst ook de opmerkelijke toename in de productie van rode wijn (plus 220 procent tegenover 2021). Ook wat betreft de kwaliteit verwachten de wijnboeren een topjaar.

Oorzaken productiegroei

Niet alleen de mooie zomer speelde een rol bij de hoge productiecijfers. Ook het aantal actieve wijnboeren steeg afgelopen jaar van 237 naar 259. Daarnaast plantten domeinen extra wijngaarden aan, waardoor het totale areaal voor België momenteel 802 hectare bedraagt (tegenover 695 ha in 2021). En tot slot is er volgens vzw Belgische Wijnbouwers ook sprake van toenemende professionalisering in de sector en investeren wijnboren in moderne productietechnieken.

Belgische wijnen

“De Belgische wijnbouw groeit niet alleen, ze begint ook haar eigen identiteit te ontwikkelen”, zegt Lodewijk Waes, de voorzitter van vzw Belgische Wijnbouwers. “Onze wijnen zijn typische koelklimaatwijnen: fris, mineraal en vrij laag in alcohol – kwaliteiten die door veel wijnliefhebbers over de hele wereld erg gewaardeerd worden. Zelfs met de geweldige oogst van 2022 vormt de totale productie van alle Belgische wijnmakers samen slechts een fractie van wat de Belgische wijnliefhebbers jaarlijks consumeren, maar voor sommige wijnhuizen is de tijd rijp om over de grenzen heen te kijken.”

Record

De meer dan drie miljoen liter wijn is een nieuw record en een flinke verbetering ten opzichte van 2021. Het oude record stamt uit 2018. Toen produceerde de Belgische wijnsector ongeveer twee miljoen liter. In 2021 bleef de productie met name door de natte zomer beperkt tot slechts 1,35 miljoen liter.
Ook voor de Nederlandse wijnboeren was 2022 een uitstekend jaar. Zij produceerden  9.837 hectoliter wijn, zo’n dertig procent meer dan 2021, maakte de Vereniging Nederlandse Wijn Producenten (VNWP) eerder deze week bekend.

Altijd op de hoogte blijven?