Voorwoord Ron Andes - Klare Taal 147

13 juli 2020 Koninklijke SlijtersUnie

Vanaf 1 juli worden de regels weer verder verruimd. Het wordt dan mogelijk om wat meer over de inhoud te praten met de klant en dat zal zeker gewaardeerd worden. Uiteraard moeten we zoveel mogelijk volgens de richtlijnen blijven werken want op een tweede uitbraak zit niemand te wachten.

Waar ook niemand op zat te wachten is het initiatiefvoorstel van VVD-kamerlid Ziengs tot wijziging van de Drank- en Horecawet. Hoewel we hoopten dat deze allang in de prullenbak was verdwenen, blijkt Ziengs zijn voorstel vlak voor het zomerreces aan de Tweede kamer te hebben aangeboden.

Zoals ik eerder berichtte, blijf ik het onbegrijpelijk vinden, omdat dit voorstel bijna haaks staat op het onlangs gesloten preventieakkoord en de daaruit voortkomende regelgeving die in september behandeld gaat worden.

Zeker in deze tijden van crisis en het lange staartje dat dit nog gaat krijgen, moeten we zorgdragen dat we zorgvuldig omgaan met alcoholverstrekking. In plaats van de huidige wettelijk erkende verkoopadressen nog beter te laten functioneren, wil men de regels versoepelen, om meer leven in onze 1,5meter-economie te krijgen… Ja, onder de noemer dat hiermee onze horeca die nu al zo vreselijk zwaar getroffen is, er snel bovenop kan komen. Alsof het hun redding zou zijn als ze ook een flesje wijn voor thuisgebruik zouden mogen verkopen. Maar tegelijkertijd wordt het een grote groep branchevreemde winkeliers toegestaan om kleine horeca te bedrijven alsof onze horeca niet iedere cent die ze kunnen verdienen, nodig hebben.

Ook wordt geopperd om de sluis bij de borrelshop te laten verdwijnen. Met andere woorden, sterke drank is straks gewoon in de supermarkt verkrijgbaar. Hopelijke realiseren de Kamerleden zich op tijd welke gevolgen dit zal gaan krijgen voor de horeca, de slijters en de volksgezondheid.

Ondertussen is het aan de Slijter zich van zijn beste kant te laten zien. Zorg dat je je vak goed bijhoudt en dat alle medewerkers de regels rondom alcoholverstrekking kennen. De onlangs ontwikkelde online training draait en er is nu ook een e-learning voor Sociale Hygiëne speciaal voor slijters ontwikkeld, waarbij je aansluitend examen kunt doen. Zo behoudt een ieder zijn specialisme. Als nu ook de restaurateur, kapper of schoenmaker blijven doen waar ze goed in zijn, kunnen we ons land weer langzaam uit deze misère halen.

Succes

Ron Andes MV

Dit is een bericht van de Koninklijke SlijtersUnie uit Klare Taal. Lees hier de meest recente uitgave van Klare Taal nummer 147.

Altijd op de hoogte blijven?