Terug naar de natuur

27 september 2019 Barbara Verbeek

Heerlijk vanuit mijn oude luie stoel schrijf ik deze keer mijn column in de veranda. Ik heb mijn stenen huis weer tijdelijk verruild voor mijn gekke Pipowagen in het Lingebos bij Vuren. ‘s ochtends lekker koffie drinken, terwijl de kippen kakelend rondlopen en de grijze kater Pinot Gris op mijn schoot springt. De koolmees pikt de kruimels van mijn ontbijtbordje. Ik kan het iedereen aanraden om eens terug te gaan naar de natuur. Word je zo lekker rustig van!

Daarom komen een paar onderwerpen in deze More than Drinks! uit Gelderland. Aan de Linge heb je een klein dorpje Arkel en daar is de beroemde Wijnhandel van Ouwerkerk gevestigd. Wat een prachtige zaak met een fantastisch assortiment! Ook werd ik gevraagd om te komen jureren tijdens een BBQ battle tussen Nederland en België in Erichem op het Betuws Wijndomein. Dat is ook in Gelderland. Ik heb een hele leuke dag gehad met mijn medejurylid, wijnjournalist Harold Hamersma. Wat een leukerd is dat! Hij bevindt zich al 45 jaar in de wijnwereld en straalt en grapt nog als een jonge hond. Lees wat de laatste trends zijn in de wijnwereld volgens hem.

In juni heb ik een prachtige reis gemaakt door Kroatië waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Zo lang stil dat veel wijnproducenten biologisch en ecologisch produceren, net als hun voorouders. Geen enkel product toedienen aan de wijngaard of wijnmaken wat de natuur zou schaden. Maar ook “gekke” authentieke druivenrassen die je nergens anders vindt dan daar. Ik hou ervan!

Verder is september de maand waarin de Nederlandse platte oester weer op de markt komt! Ik hou van de platte oesters. Ze zijn peperig, stevig en notig! Tijdens Gastvrij Rotterdam zal op maandag 23 september om 15h00 de World Cup Oyster opening championship plaatsvinden. Dit houdt in dat de 24 beste (platte) oesterstekers van de wereld naar het Wijntheater komen om daar te strijden om de wereldtitel! Mmmmm lekker met een oesterstout of een mineralige witte wijn of een non-dosage Champagne. Volgens initiatiefnemer Barend Havenaar is het de bedoeling dat je de dertig platte oesters zo snel mogelijk open maakt op een zo vakkundig mogelijke manier. Het record staat op 2 minuut 11.

In drie vragen aan…… heb ik deze keer de vrouw achter de organisatie van Gastvrij Rotterdam gevraagd: Marlies Grijns. Een echte powervrouw met een duidelijke visie. Kanjer! Lees maar snel!

Heb je vragen of opmerkingen of goede tips waar ik eens langs zou moeten komen, dan kun je mij natuurlijk altijd een mailtje sturen: barbara@barbaraverbeek.nl.

Altijd op de hoogte blijven?