Bier is het nieuwe wijn

15 november 2018 Fiona de Lange

Ieder jaar kijk ik weer uit naar de wintermaanden. Vooral om heerlijk samen te eten en voor de haard te zitten. Bij eten en een borrelplank drink ik in mijn geval bier. Zo vanzelfsprekend is het echter niet. Veel bierdrinkers gaan bij het diner over op wijn.

Daar heb ik op zich niets op tegen natuurlijk want dat kan ook zorgen voor mooie combinaties. In de meeste gevallen echter komt de wijn op tafel omdat het favoriete en meest gedronken bier niet matcht met het eten. Dat is een keer uitgeprobeerd. Zo lukraak zonder enige kennis. Op basis van deze mismatch is de conclusie ontstaan dat bier gewoonweg niet past bij een mooi gerecht tijdens het diner.

Bier is complex bij eten. Als je in de basis echter een aantal richtlijnen volgt gaat het al heel goed. De grootste vijand van bier in combinatie met eten is vet. In wijn zitten tannines en de zuren neutraliseren na elke slok je smaakpallet. Hierdoor drinkt de wijn bij eten lekker weg en zijn je smaakpapillen na iedere slok weer klaar voor de volgende culinaire verwenning. Bij bier krijg je een interactie met het eten op meerdere niveaus.

Alle ingrediënten in het bier: gist, mout, hop en eventueel gebruikte kruiden en specerijen gaan in combinatie met alcohol en koolzuur een interactie geven met het gerecht. Dat maakt bier waanzinnig interessant omdat er in je mond smaakexplosies kunnen ontstaan die je nog nooit hebt ervaren. Tegelijkertijd kan het vet roet in het eten gooien. Het vet van de bitterbal of romige jonge kaas sluit als een deken je smaakpapillen af. Een slok van een dubbel of gerstewijn geeft vervolgens vooral een vettige, romige smaakbeleving. De smaak van het bier is weg. Simpelweg omdat er geen hopbitterheid of zuur in het bier zit om je tong weer schoon te spoelen. Je proeft dus heel weinig en raakt vol van de bier&food combinatie.

Inmiddels is er heel wat literatuur beschikbaar over het combineren van bier & food. Om te beginnen mijn eigen boek bier&spijs die via bol.com verkrijgbaar is. Maak het verschil en geef je gasten iets extra’s door ze foodsuggesties te geven bij het bier of een mooie flyer te maken met heerlijke winterse gerechten en biersuggesties. Breng het bier bij het diner op tafel! Succes!

Altijd op de hoogte blijven?