en de toekomst van avonturiers met een passie
Glimmende ketels en een monumentaal pand waarin de roemrijke historie van generaties geneverstokers in de gevel gebeiteld is. Met een slok op en gaandeweg de tijd vordert, wordt het verhaal almaar mooier. Het is ook daadwerkelijk een succesverhaal, maar het begon allemaal wat minder groots dan bovenstaand beschreven.
Herman de Jong – Old Dutch – begint achter een oude molen met het distilleren van Vodka en Genever in een door hem met veel liefde opgelapte ketel. Daar liggen de roots van Old Dutch Distillers. Klein begonnen, in een tochtige schuur in Rotterdam. Zonder kapitaal en zonder kapsones, maar wel met de rotsvaste overtuiging dat alles waar je je ziel en zaligheid instopt zoveel beter, mooier en lekkerder is dan standaard spirits. Die passie van het eerste uur proef je terug in alle producten van Old Dutch Distillers.
Herman de Jong – Old Dutch – werd geboren in 1848 in de havenstad Rotterdam. Zijn vader was schipper en een oorlam (genever aangelengd met veel water) behoorde tot diens dagelijks brood, waarbij hij het water bij voorkeur oversloeg. Dat was niet vreemd, want genever was zuiverder en schoner dan water en dus mocht ook Herman al snel regelmatig een glaasje meedrinken.
Herman treedt op jonge leeftijd in de voetsporen van zijn vader en gaat ook varen. Hij vervoert onder andere drank van distilleerderijen en wie appelen vaart, appelen eet en dat geldt in dit geval uiteraard ook voor Herman. Je moet toch weten wat je aan boord hebt en dus proeft hij rijkelijk. Die smaaksensaties en -voorkeuren slaat hij op en combineert hij later in zijn eerste eigen distillaten.
Hij gaat in de gammele schuur achter de molen experimenteren met lokale ingrediënten en verrassende toevoegingen. In eerste instantie puur uit interesse wat er nog meer mogelijk is, wat er ander kan, beter kan, voor de lol en voor eigen gebruik. Hier is de basis gelegd voor Old Dutch Distillers.
Old Dutch? Zo werd Herman genoemd in verre buitenlanden toen hij zijn horizon verbreedde en de wereldzeeën ging bevaren.
De eerste jaren was niet ieder distillaat even geslaagd, maar na verloop van tijd had hij enkele recepturen – eigen distillaten met specerijen en kruiden – die zich onderscheiden van het nauwelijks te consumeren keelsmeersel dat door de gerenommeerde stokerijen werd geleverd. Als je echt iets lekkers wilde, dan klopte je aan bij Old Dutch.
Als schipper had hij een groot bereik en hij kreeg Rotterdam aan de Old Dutch Genever en ook op andere continenten ruilde en verkocht hij zijn flessen. “Er zat geen plan achter,” zegt Eric Post die samen met zijn vader Jan voortvarend voortbouwt op het fundament dat in 1888 door hun volhardende voorvader is gelegd. “Herman de Jong wilde gewoon een mooi product maken en het leven genieten. In feite geldt dat voor ons ook, al hebben wij wel iets meer ambitie als het gaat om marktaandeel want dit is te mooi om niet met de rest van de wereld te delen.”
Nog één keer terugkijken. Herman stookte illegaal voor familie, vrienden en eigen gebruik. Dat is niet zoals het hoort, maar het paste in de tijdgeest. Toen een Rotterdamse slijterij hem verzocht om Old Dutch te mogen verkopen, werd het allemaal een stuk serieuzer.
De Vodka vond gretig aftrek door de, zeker voor die tijd, ongekende smaakbeleving. De verfijnd toegevoegde zwarte peper en het citroendistillaat zorgden voor een zachte afdronk en Herman kon nauwelijks aan de vraag voldoen en dus investeerde hij in een extra ketel.
Ook de Old Dutch Genever onderscheidt zich qua smaak van de rest door de zorgvuldig afgewogen toevoegingen. Kardemom is een kruidachtige plant uit de gemberfamilie en was in de 19e eeuw hier in het koude Nederland niet zomaar voorhanden. Maar Herman gebruikte het in zijn distillaat en verraste iedereen. Door lange lagering op vaten is de Old Dutch Genever nog voller van smaak, enig in zijn soort en een must voor de geneverdrinker die klaar is met jonge klare en de ware liefde zoekt.
Genever en Vodka kwamen uit eigen ketel, maar tijdens zijn tochten naar het buitenland stuitte hij op andere mooie producten. Op Barbados dronk hij naar eigen zeggen de beste rum ooit. Hij vroeg de barman naar het adres van de distilleerderij en ruilde enkele flessen OId Dutch Genever voor wat flessen witte rum. Dat viel in Nederland in de smaak en sindsdien importeerde Herman steeds meer witte rum. De rumproducent ging op verzoek van Herman Old Dutch Dark Rum lageren op vaten en vandaag de dag wordt dat nog altijd op dezelfde manier gedaan.
Ruim honderd jaar later selecteerden Jan en Eric Post op min of meer vergelijkbare wijze – na een uitgebreide proeverij van meerdere dagen – een gin waarin je de hand van de meester proeft. “Naar een oeroud recept en verfijnd op basis van onze eigentijdse smaakwensen.” De spraakmakende, ongeëvenaarde Old Dutch Gin wordt sindsdien door ons geëxporteerd naar alle uithoeken van de wereld.
Het zorgvuldig samengestelde assortiment van Old Dutch Distillers heeft een paar belangrijke overeenkomsten. “Topkwaliteit voor een faire prijs, een unieke smaakbeleving met een zachte afdronk en gebotteld in de verdraaid fraaie fles die zo kenmerkend is voor Old Dutch.”
Herman ‘Old Dutch’ de Jong stopte met ademen in 1903 en daarmee leek het merk te verdwijnen. De concurrentie was moordend en niemand die het stokje overnam van deze vrijbuiter. Nog jaren na zijn dood dronk menig Rotterdammer Old Dutch, want flessen overleven de tijd en er zijn zelfs foto’s van Old Dutch drinkers tijdens de drooglegging in de jaren 30 van de vorige eeuw.
Maar zoiets moois mag niet zomaar verloren gaan, dat zou eeuwig zonde zijn zo oordeelden Jan en Eric Post. In 2015 zijn ze vol enthousiasme gestart om naar originele receptuur het kwaliteitsproduct van weleer in de markt te zetten. De ketels zijn weer opgestookt, de banden met de rum- en ginproducenten zijn aangetrokken en sinds 2016 timmert Old Dutch Distillers als vanouds aan de weg. “En er worden producten aan toegevoegd, zoals luxe geschenksets . We exporteren naar alle landen van de wereld, maar de focus ligt momenteel op de Nederlandse markt. Hier liggen onze roots en vanaf hier gaan we de rest van de wereld veroveren.” Met trots bouwen vader en zoon verder in de geest – de spirit – van Herman ‘Old Dutch’ de Jong.