OSB Plaat

30 maart 2023 partner content

BEDRIJFSINFORMATIE

Wat is OSB?
OSB, ook wel oriented strand board genoemd, is plaatmateriaal die je kan gebruiken voor veel toepassingen. Vaak worden OSB platen toegepast als scheidingswand, spouwblad, ondervloer en dakelement. Ook voor zichtwerk worden OSB platen steeds vaker gebruikt.

Wat zijn de eigenschappen van OSB?
OSB klasse 3 platen zijn de sterkste variant OSB die in Nederland verkrijgbaar is.
Deze platen zijn erg sterk, maar je kan de platen nog gemakkelijk bewerken.
Ondanks het feit dat OSB plaatmateriaal is, trekken de platen niet krom als ze in aanraking komen met vochtige omstandigheden. Ook buigen ze minder snel dan andere plaatmaterialen.
Dit komt doordat ze watervast verlijmd zijn.
Hierdoor kan je de platen binnen voor een korte tijd aan vocht blootstellen.

Wat is de kwaliteitsklasse van OSB?
OSB plaatmateriaal komt voor in diverse kwaliteitsklasses.
Deze klasses hebben ieder hun eigen kenmerken. OSB klasse 3 is de meest voorkomende kwaliteitsklasse, maar naast klasse 3 zijn er ook andere klasses te verkrijgen, namelijk:

  • OSB 1. Deze platen zijn bedoeld voor niet decoratieve doeleinden, zoals het maken van binnen meubelen.
  • OSB 2. Deze platen zijn bedoeld voor constructies in droge ruimtes met een relevante luchtvochtigheid van minder dan 65%, zoals bij vloeren en scheidingswanden.
  • OSB 3. Deze platen zijn bedoeld voor constructies in droge ruimtes met een relevante luchtvochtigheid van minder dan 80%, zoals bij wanden en dakbeschot. Deze platen worden tevens ook wel watervaste OSB plaat genoemd.
  • OSB 4. Deze platen zijn bedoeld voor zware constructies in vochtige ruimtes waar een verhoogde trekkracht wordt vereist. Deze klasse wordt bijna tot niet toegepast in Nederland.

OSB bestellen bij Sleiderink
Nu je genoeg informatie hebt over OSB is het tijd om te bestellen.
Sleiderink heeft een ruim assortiment met Multiplex, waardoor je genoeg keuze hebt uit plaatmateriaal dat past bij jouw project.
Mocht je nog advies willen dan kan je de productspecialisten van Sleiderink op werkdagen bereiken voor het beantwoorden van al jouw vragen. Bestel OSB nu snel en voordelig op de website van Sleiderink.

Altijd op de hoogte blijven?