Interview: Oud-cursisten over de cursus Zuiveltechnologie

9 juli 2024 HAS green academy HAS green academy
CURSUS | HAS green academy is in gesprek gegaan met voormalige cursisten van de cursus Zuiveltechnologie. Deze cursus biedt diepgaande kennis over zuivelproducten en -processen. In dit interview delen Ewoud de Voogd, CEO van AlgaeforFood, en Eline Bruijn, werkzaam bij Royal Steensma / Dawn Foods, hun ervaringen en delen ze hoe de cursus hun professionele traject heeft beïnvloed en heeft bijgedragen aan hun innovaties binnen de voedingsindustrie."

Waarom ben je deze cursus gaan volgen?

Ewoud: Bij AlgaeforFood maken wij gezondere, duurzame en plantaardige functionele ingrediënten uit microalgen. Tijdens een gesprek met een potentiële klant in de zuivelindustrie besefte ik dat deze sector specifieke kennis vereist. Om de taal van de zuivelwereld te leren spreken en beter te begrijpen, besloot ik de cursus zuiveltechnologie te volgen.

Eline: Na mijn afstuderen aan de HAS als voedingsmiddelentechnoloog wilde ik mezelf blijven ontwikkelen. Ik werk bij Royal Steensma / Dawn Foods, een bedrijf dat bakkerijartikelen produceert. Wij gebruiken veel zuivelproducten in onze producten en daarom wilde ik mezelf graag verder verdiepen in deze technologie.

Bij welke professionele uitdaging heeft deze cursus je geholpen?

Eline: De cursus heeft me inzicht gegeven in plantaardige eiwitten en de toepassing hiervan. Tijdens de cursus hebben we deze kennis direct toegepast bij het ontwikkelen van een product. Dit vond ik een erg nuttig en interessant onderdeel van de cursus.

Hoe heb je de lessen ervaren?

Ewoud: De lessen waren zeer relevant voor mijn werk bij AlgaeforFood. De combinatie van colleges, practica en productontwikkeling zorgde voor een diepgaand begrip van zowel de theorie als de praktijk.

Wat vond je van de docenten?

Ewoud: De docenten waren deskundig en toegankelijk, met veel ruimte voor vragen en discussie. Hun praktische kennis was een grote meerwaarde.

Eline: De docenten waren persoonlijk betrokken en hadden veel praktijkervaring. Dit maakte de lessen erg waardevol.

Zijn er zaken die beter kunnen wat betreft deze cursus?

Ewoud: Er had wat meer actualiteit in het lesmateriaal naar voren kunnen komen, vooral met betrekking tot trends zoals plantaardige alternatieven.

Hoe heb je de samenwerking met mede-cursisten ervaren?

Eline: Het samenwerken met cursisten die werkzaam zijn in andere schakels van de keten verruimde mijn blik en bracht nieuwe inzichten, wat de leerervaring verrijkte.

Wat voor product heb je ontworpen n.a.v. de cursus en kan het product ook echt worden geïmplementeerd?

Ewoud: We hebben een plantaardige kaas ontwikkeld met een algeningrediënt. Het product heeft als concept goed gewerkt en heeft potentie om verder te worden geoptimaliseerd voor de markt. Het is een belangrijke mijlpaal in onze ontwikkelingsreis geweest.

Eline: Ik heb een vegan gele roommix ontwikkeld, die binnenkort wordt toegevoegd aan ons productportfolio.

Wat vond je het leukste onderdeel uit de cursus?

Ewoud: Het werken met de procesmachines en het zelf maken van melkpoeder was zeer leerzaam en bruikbaar voor onze eigen processen.

Eline: Het project waarbij ik mijn opgedane kennis toe kon passen bij het maken van een nieuw product. Bovendien had dit een grote meerwaarde voor het bedrijf waarbij ik werkzaam ben en dit was voor mij het leukste onderdeel van de cursus.   

Interesse in de cursus?
De cursus Zuiveltechnologie start op 12 september 2024 en vindt plaats bij HAS green academy in Den Bosch. Je hebt 16 donderdagavonden les van 17.30 tot 20.45 uur.
Bekijk hier de cursus

Altijd op de hoogte blijven?